Lietuviška naminė ruginė duona
Dar viena ruginė duonelė. Šią duonelę namiškiai įvertino dar geriau nei praeitą. Kol kas jis mano favoritė. Bet vis dar bandau atrasti tą pačią pačiausią duonelę:) Kad ir dabar…. ant palangės šiltai pūpso nauja duonelė, kuri tuoj keliaus į orkaitę. :) Tikiuosi pavyks.
O ar Jūs kepat duoną namuose? :)
Reikės:
Pirmos dienos mišiniui:
- 200 g ruginio raugo
- 200 g viso grūdo ruginių miltų
- 100 ml šilto vandens
Tešlai paruošti:
- 400 g pirmos dienos mišinio
- 100 g viso grūdo ruginių miltų
- 120 g kvietinių miltų (550D)
- 1 valg.š kmynų
- 3 valg.š cukraus
- 1 valg.š medaus
- 2 arb.š druskos
- 100 ml vandens
Eiga:
- Paruoškite pirmos dienos mišinį. Į indą supilkite raugą, vandenį ir suberkite ruginius miltus. Viską gerai išmaišykite. Dubenį apdenkite maistine plėvele ir palikite šiltai rūgti apie 12val.
- Paruoškite galutinę tešlą. Į pirmos dienos mišinį suberkite ruginius, kvietinius miltus, kmynus, cukrų, druską, supilkite medų ir vandenį. Viską gerai išmaišykite. Tai lengviausia padaryti plaktuvu su tešlos antgaliu. Maišykite kol tešla taps vienalytė.
- Kepimo formą patepkite sviestu ir sudėkite tešlą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 250C, šioje temperatūroje kepkite 15min. O vėliau sumažinkite temperatūrą iki 200C ir kepkite dar 30min.
- Iškepusią duoną išimkite iš kepimo formos apdenkite švariu rankšluostėliu ir palikite atvėsti.
Receptas iš Malsenos.
You can leave a response .
Ir mes kepam duoną, dar ir kaip :)
Atradome superinį raugą, gamintą su jogurtu ir razinomis. Nuo šio raugo duona nebūna rūgšti, tad mum labai patinka. Ir išvis, naminė duona – tai toks gėris… Nereikia nei pyragų, nei tortų – tik duonos ir sviesto :)
Pritariu tau:) Reiks pabandyt tokį raugą:)idomiai skamba:)
Kartą pabandžius išsikepti naminės duonos, negali sustoti :) Jau nepamenu, kada paskutinįkart teko pirkti.
Tikrai taip:)
Duonele atrodo puikiai! echh.. apleidau as duoneles minkyma, nors tikrai zadu vel pradeti minkyti, kildinti ir kepti :)
Kepu duoną, bet medaus nededu, nes medus kaitinamas tampa nuodu, ir nededu kvietinių miltų, nes tai tik sausina duoną ir prideda nereikalingų kalorijų. Labai skanu su moliūgų sėklomis ir sutinku, kad kmynai privalo būti, beja, vakar pagaliau radau ajerų…