Receptai visiems
Header

Šimtalapis – Totoriškas pyragas

Labai labai rekomenduoju šį pyragą! Nors darbo atrodo daug, viskas einasi labai paprastai. Man pyragas gavosi tikrai puikus, nors kepiau jį pirmą kartą ir labai labai bijojau. Apsisukau per pora valandų.
Mano pastebėjimai: naudojau paprastus Rimi miltus, kurių skaičiukas buvo 405 (raidės neradau). Svarbiausia neperkietinti tešlos, reikia iš lėto berti miltus ir minkyti. Tešla turi būti šiek tiek lipni, neperkieta. Aš nesudėjau visų miltų, o tik 400g, gal dėl to, kad dėjau tik du kiaušinius. 
Kepsiu jį ir Naujiems metams:)

Reikės:

  • 500g miltų (rekomenduojami 405D)
  • 25g šviežių mielių
  • 125ml pieno
  • 1v.š cukraus
  • 2,5 arba 3 mažesnių kiaušinių
  • 500g sviesto gali būti per pus su EVE margarinu.
  • 300g cukraus
  • 1 stiklinės aguonų
  • pora saujų razinų

Eiga:

  1. Mieles užpilti šaukštu cukraus ir šaukštu drungno pieno.
  2. Kiaušinius paplakti su drungnu pienu ir supilti ant mielių.
  3. Tuomet iš lėto berkite miltus iš minkykite tešlą. Nesuberkite visų miltų iš karto.
  4. Minkykite tešlą apie pusę valandos (minkant turi jaustis pokštelėjimai tešloje)
  5. Tešlą padalinkite į 5 vienodas dalis, šiuos gabalėlius apdenkite maistine plėvele ir leiskite truputį pakilti.
  6. Ištirpinkite sviestą ir jį atvėsinkite.
  7. Paimkite vieną pakilusios tešlos gabaliuką, pasibarstykite miltais stalą ir truputį pakočiokite, o poto tampykite iki popieriaus plonumo.
  8. Ant kito stalviršio užberkite šiek tiek miltų ir padėkite ištampytą tešlos lakštą. Jį gausiai aptepkite sviestu ir apibarstykite cukrumi. Sviesto ir cukraus turi užtekti visiems penkiems lakštams.
  9. Vėl pasibarstykite stalviršį miltais ir truputį pakočioję naują tešlos gabaliuką jį ištampykite ir uždėkite ant pirmojo lakšto. Aptepkite sviestu, apibarstykite cukrumi.
  10. Taip ištampykite ir aptepkite visus lakštus. Paskutinįjį penktą lakštą taip pat aptepkite sviestu, cukrumi ir voleliu uždėkite nuplikytas ir permaltas aguonas, jas galite pagardinti medumi ar cukrumi. Dar ant viso lapo užberkite razinų.
  11. Nuo krašto standžiai suvyniokite volelį, jį perkelkite į kepimo formą.
  12. Kepkite iki 180C temp įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  13. Kai tik šimtalapis paruduos, apdenkite jį kepimo popieriumi ir kepkite toliau. Nenustebkite kai iš šimtalapio bekepant išbėgs sviestas, taip ir turi būti. Jis kepant karamelizuosis ir susidarys labai skani karamelė.
  14. Iškepusį šimtalapį truputį atvėsinkite ir išimkite iš kepimo formos. 
  15. Kai visiškai atvės apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite.  Skaniausias jis 3dieną, bet vargu ar lengva tiek ilgai išlaukt. 

Skanaus!
Receptas iš Supermamų forumo. kurį aptikau per “Kepejai be stabdžių

December 26th, 2011 | Posted by Ineta in aguonos | Kalėdos | KEPINIAI | mielės | pyragai | pyragas

You can leave a response .

30 Responses

  • Insolente. says:

    Ooo, žiauriai dailus, tikrai, atrodo, nelyg keptum jį metai iš metų. Visai giminei ir dar kaimynams. Šaunuolė, toksai rezultatas iš pirmo karto!

  • Anonymous says:

    Oho, nerealiai skaniai atrodo :)
    Čia man būtų iššūkis tokį pagamint :)

  • Vilma says:

    Dievinu šimtalapius, bet tik šviežius iš Alytaus :) Man nepatinka, kad jau po paros jie būna sausi :( O kaip šitas? Ar gavosi pakankamai drėgnas?

  • kristina says:

    Mano viena draugė juos irgi puikiai moka pagaminti. Aš dar vis nesiryžtu…
    Tavo, Ineta, atrodo NUOSTABIAI!

  • Ineta says:

    Insolente, ačiū už gražius žodžius:)Čia gal pradedančiojo sėkmė:D bus matyt kai antrą kart kepsiu:)

    Anonime, man ir buvo iššūkis jį gamint, bet va…manau reikia bandyt ir nebijot:)

    Vilma, jis tikrai buvo drėgnas…valgėm jį tik po trijų dienų, tad nežinau ar pirmą dieną jis buvo dėgnesnis:)

    Kristina, labai ačiū:) reik prisiruošt ir išbandyti:)

  • Reda says:

    Ooo Ineta, koks šimtalapis!!! Na ir šaunuolė Tu, dabar priminei man jį, esu kažkada kepusi kartelį, gal prieš pora metelių, gavosi irgi liuks, tad pamačius pas Tave, tokį jį tobulą, daviau sau užduotį iškepti Naujiesiems, jei tik miela anyta atvažiuos :)))

  • Indrė says:

    Atrodo fantastiškai nuostabiai gerai!

  • Viktorija says:

    Ooo šimtalapis! Aš jo vis dar bijau :) Tavo atrodo nuostabiai! :)

  • Ineta says:

    Reda, džiaugiuos, kad priminiau:)) tikiuos pavyks irgi puikiai:)

    Indre, dėkui labai:)

    Viktorija, nėr ko bijoti, tikrai tikrai:)

  • Asta says:

    Labai gundausi kepti, tik klausimas – iki kokio dydžio lakšto tešla išsitampo ir kokios formos tą lakštą reikia formuoti – kvadratinį, stačiakampį, ovalinį ar apskritą?

  • Ineta says:

    Asta, aš formavau stačiakampį, bet kokio dydžio išsitampė tai negaliu pasakyt, nes nematavau:) Svarbu turi būti labai labai plonas, beveik peršviečiamas lakštas:)

  • Keila says:

    Jau kelinta kartą grįžtu pasigrožėti šiuo nuostabiu šimtalapiu :) Būtnai reiks išsikepti

  • Ineta says:

    Keila, dėkui:) kai išbandysi parašyk kaip sekėsi:)

  • Indres skanumynai says:

    Vajetus kaip aš noriu šito šimtalapio!!! :) Šaunuolė :) Aš vis dar prisibijau jį kepti, bet manau kad jau pribrendo reikalas ir rytoj tikrai mėginsiu :)

  • Jurgita says:

    Ineta, liuksinis tavo šimtalapis, tikrai. Rimtai kaip profesionalo ranka pridėta būtų :) Šaunuolė! Žiauriai mėgstu juos, pirkdavom iš tokios tetos palei Varėną kažkur, o pati nemėginau. Skaniausias dalykas man yr tas sviesto prigėręs dugnas – vien jį lupčiau ir valgyčiau :))

  • Ineta says:

    Indre, ačiū:)

    Jurgita, žinok jau antrą kart kepant turėtų geriau gautis, žinau, kad pati patingėjau ploniau tampyt, tai būtų dar plonesni lapeliai:) kept reiks tikrai dar:)) O dėl dugno, tai tikrai tavo tiesa:) jis pasakiškas:)

  • Agne says:

    Dievisko skonio!!! Atsivalgyti neina :) ir niekada negalvojau, kad kada pati namie si skanesta kepsiu ir taip puikiai gausis :)

  • rima says:

    o as tesla uzmaisau ir iskildinu duonkepej…

  • neringa says:

    Laba diena,
    Aciu uz puiku recepta snd gaminom labai skanu,tik va mum nesigavo toks.slapias ir sluoksniai vienas prie kito neatsiskyre.kqip pas.jus recepte. Gal galit pasakyti nuo ko priklauso simtalapio slapumas?

    • Ineta says:

      Sunku atsakyti į jūsų klausimą…Manau svarbiausia naudoti gerą sviestą, o ne jokius pakaitalus. Bet va paskutinį kartą, kai gaminau irgi gavosi sausokas…

  • Kristina says:

    Labai skaniai atrodo. Žadu Velykom jį kepti. Kadangi patirties turiu labai mažai, tai man visai paprastas klausimas iškilo. Kur jį reikėtų laikyti kai iškepi: šaldytuve ar galima ir virtuvėje ant spintelės?

  • Ausra says:

    O mieles turi buti sausos ar slapios?

  • Danguole says:

    Na ir as pabandziau iskepti sita skanumyna :) tik pabijojau deti tiek daug sviesto ir cukraus, kadangi vyras saldziai nemegsta…tai gavosi sausokas ir lakstai sulipe….bet kita syki butinai darysiu taip kaip priklauso :) aciu uz puiku recepta :)

  • inga says:

    dekui uz receptuka.gavosi laaaaaaaaaabai skanus:)

  • vija says:

    Tikras šimtalapis net nepanašus į šį. Šimtalapis turi būti drėgnas, riebus…o čia atskiri sausi lakštai

  • Julija says:

    Šimtalapis matosi puikiai gavęsis, tik noriu paklausti, ar “tampyti tešla” reiškia su tuo panašiu į kočėlą kočioti? ar teisingai supratau? o mielės taip nesusmenga? kazkada panasia tesla dariau, tai uzteko “sustoti” isverciant tesla is maisytuvo ir ji susmego :( kepant neiskilo, bet zakalcis irgi nesigavo :D ar mieles uzpylus su cukrumi ir pienu pamaisyti? ar padeti kur silta? ir tesla kildinant, ar padeti kur silta ar kaip tik i saldytuva?

  • Erika says:

    Receptas tikrai geras, bet bent jau man gavosi sausokas, lakštai dar pakenčiami, bet aguonos gavosi labai sausos, kai valgai net byra viskas, nors maišiau jas su medumi… O kokioje formoje jūs kepėte? nes aš kepiau skardoje, tai išbėgo labai daug sviesto, todėl apačia gavosi labai skani, šlapia, o visa kita per sausa. Tai gal dėl to kad kepiau skardoje? Ačiū už receptuką ;)



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


7 + = 12

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>