Šimtalapis – Totoriškas pyragas
Labai labai rekomenduoju šį pyragą! Nors darbo atrodo daug, viskas einasi labai paprastai. Man pyragas gavosi tikrai puikus, nors kepiau jį pirmą kartą ir labai labai bijojau. Apsisukau per pora valandų.
Mano pastebėjimai: naudojau paprastus Rimi miltus, kurių skaičiukas buvo 405 (raidės neradau). Svarbiausia neperkietinti tešlos, reikia iš lėto berti miltus ir minkyti. Tešla turi būti šiek tiek lipni, neperkieta. Aš nesudėjau visų miltų, o tik 400g, gal dėl to, kad dėjau tik du kiaušinius.
Kepsiu jį ir Naujiems metams:)
Reikės:
- 500g miltų (rekomenduojami 405D)
- 25g šviežių mielių
- 125ml pieno
- 1v.š cukraus
- 2,5 arba 3 mažesnių kiaušinių
- 500g sviesto gali būti per pus su EVE margarinu.
- 300g cukraus
- 1 stiklinės aguonų
- pora saujų razinų
Eiga:
- Mieles užpilti šaukštu cukraus ir šaukštu drungno pieno.
- Kiaušinius paplakti su drungnu pienu ir supilti ant mielių.
- Tuomet iš lėto berkite miltus iš minkykite tešlą. Nesuberkite visų miltų iš karto.
- Minkykite tešlą apie pusę valandos (minkant turi jaustis pokštelėjimai tešloje)
- Tešlą padalinkite į 5 vienodas dalis, šiuos gabalėlius apdenkite maistine plėvele ir leiskite truputį pakilti.
- Ištirpinkite sviestą ir jį atvėsinkite.
- Paimkite vieną pakilusios tešlos gabaliuką, pasibarstykite miltais stalą ir truputį pakočiokite, o poto tampykite iki popieriaus plonumo.
- Ant kito stalviršio užberkite šiek tiek miltų ir padėkite ištampytą tešlos lakštą. Jį gausiai aptepkite sviestu ir apibarstykite cukrumi. Sviesto ir cukraus turi užtekti visiems penkiems lakštams.
- Vėl pasibarstykite stalviršį miltais ir truputį pakočioję naują tešlos gabaliuką jį ištampykite ir uždėkite ant pirmojo lakšto. Aptepkite sviestu, apibarstykite cukrumi.
- Taip ištampykite ir aptepkite visus lakštus. Paskutinįjį penktą lakštą taip pat aptepkite sviestu, cukrumi ir voleliu uždėkite nuplikytas ir permaltas aguonas, jas galite pagardinti medumi ar cukrumi. Dar ant viso lapo užberkite razinų.
- Nuo krašto standžiai suvyniokite volelį, jį perkelkite į kepimo formą.
- Kepkite iki 180C temp įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
- Kai tik šimtalapis paruduos, apdenkite jį kepimo popieriumi ir kepkite toliau. Nenustebkite kai iš šimtalapio bekepant išbėgs sviestas, taip ir turi būti. Jis kepant karamelizuosis ir susidarys labai skani karamelė.
- Iškepusį šimtalapį truputį atvėsinkite ir išimkite iš kepimo formos.
- Kai visiškai atvės apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite. Skaniausias jis 3dieną, bet vargu ar lengva tiek ilgai išlaukt.
Skanaus!
Receptas iš Supermamų forumo. kurį aptikau per “Kepejai be stabdžių“
You can leave a response .
Ooo, žiauriai dailus, tikrai, atrodo, nelyg keptum jį metai iš metų. Visai giminei ir dar kaimynams. Šaunuolė, toksai rezultatas iš pirmo karto!
Oho, nerealiai skaniai atrodo :)
Čia man būtų iššūkis tokį pagamint :)
Dievinu šimtalapius, bet tik šviežius iš Alytaus :) Man nepatinka, kad jau po paros jie būna sausi :( O kaip šitas? Ar gavosi pakankamai drėgnas?
Mano viena draugė juos irgi puikiai moka pagaminti. Aš dar vis nesiryžtu…
Tavo, Ineta, atrodo NUOSTABIAI!
Insolente, ačiū už gražius žodžius:)Čia gal pradedančiojo sėkmė:D bus matyt kai antrą kart kepsiu:)
Anonime, man ir buvo iššūkis jį gamint, bet va…manau reikia bandyt ir nebijot:)
Vilma, jis tikrai buvo drėgnas…valgėm jį tik po trijų dienų, tad nežinau ar pirmą dieną jis buvo dėgnesnis:)
Kristina, labai ačiū:) reik prisiruošt ir išbandyti:)
Ooo Ineta, koks šimtalapis!!! Na ir šaunuolė Tu, dabar priminei man jį, esu kažkada kepusi kartelį, gal prieš pora metelių, gavosi irgi liuks, tad pamačius pas Tave, tokį jį tobulą, daviau sau užduotį iškepti Naujiesiems, jei tik miela anyta atvažiuos :)))
Atrodo fantastiškai nuostabiai gerai!
Ooo šimtalapis! Aš jo vis dar bijau :) Tavo atrodo nuostabiai! :)
Reda, džiaugiuos, kad priminiau:)) tikiuos pavyks irgi puikiai:)
Indre, dėkui labai:)
Viktorija, nėr ko bijoti, tikrai tikrai:)
Labai gundausi kepti, tik klausimas – iki kokio dydžio lakšto tešla išsitampo ir kokios formos tą lakštą reikia formuoti – kvadratinį, stačiakampį, ovalinį ar apskritą?
Asta, aš formavau stačiakampį, bet kokio dydžio išsitampė tai negaliu pasakyt, nes nematavau:) Svarbu turi būti labai labai plonas, beveik peršviečiamas lakštas:)
Jau kelinta kartą grįžtu pasigrožėti šiuo nuostabiu šimtalapiu :) Būtnai reiks išsikepti
Keila, dėkui:) kai išbandysi parašyk kaip sekėsi:)
Vajetus kaip aš noriu šito šimtalapio!!! :) Šaunuolė :) Aš vis dar prisibijau jį kepti, bet manau kad jau pribrendo reikalas ir rytoj tikrai mėginsiu :)
Ineta, liuksinis tavo šimtalapis, tikrai. Rimtai kaip profesionalo ranka pridėta būtų :) Šaunuolė! Žiauriai mėgstu juos, pirkdavom iš tokios tetos palei Varėną kažkur, o pati nemėginau. Skaniausias dalykas man yr tas sviesto prigėręs dugnas – vien jį lupčiau ir valgyčiau :))
Indre, ačiū:)
Jurgita, žinok jau antrą kart kepant turėtų geriau gautis, žinau, kad pati patingėjau ploniau tampyt, tai būtų dar plonesni lapeliai:) kept reiks tikrai dar:)) O dėl dugno, tai tikrai tavo tiesa:) jis pasakiškas:)
Dievisko skonio!!! Atsivalgyti neina :) ir niekada negalvojau, kad kada pati namie si skanesta kepsiu ir taip puikiai gausis :)
Kaip šaunu, kad gavosi:)šiais metais vėl žadu jį kepti:)
o as tesla uzmaisau ir iskildinu duonkepej…
Laba diena,
Aciu uz puiku recepta snd gaminom labai skanu,tik va mum nesigavo toks.slapias ir sluoksniai vienas prie kito neatsiskyre.kqip pas.jus recepte. Gal galit pasakyti nuo ko priklauso simtalapio slapumas?
Sunku atsakyti į jūsų klausimą…Manau svarbiausia naudoti gerą sviestą, o ne jokius pakaitalus. Bet va paskutinį kartą, kai gaminau irgi gavosi sausokas…
Labai skaniai atrodo. Žadu Velykom jį kepti. Kadangi patirties turiu labai mažai, tai man visai paprastas klausimas iškilo. Kur jį reikėtų laikyti kai iškepi: šaldytuve ar galima ir virtuvėje ant spintelės?
Aš laikau ant spintelės, bet įdedu į maišelį arba maistine plėvele apdengiu:)
O mieles turi buti sausos ar slapios?
Aš naudojau šlapias. ;)
Na ir as pabandziau iskepti sita skanumyna :) tik pabijojau deti tiek daug sviesto ir cukraus, kadangi vyras saldziai nemegsta…tai gavosi sausokas ir lakstai sulipe….bet kita syki butinai darysiu taip kaip priklauso :) aciu uz puiku recepta :)
dekui uz receptuka.gavosi laaaaaaaaaabai skanus:)
Tikras šimtalapis net nepanašus į šį. Šimtalapis turi būti drėgnas, riebus…o čia atskiri sausi lakštai
Šimtalapis matosi puikiai gavęsis, tik noriu paklausti, ar “tampyti tešla” reiškia su tuo panašiu į kočėlą kočioti? ar teisingai supratau? o mielės taip nesusmenga? kazkada panasia tesla dariau, tai uzteko “sustoti” isverciant tesla is maisytuvo ir ji susmego :( kepant neiskilo, bet zakalcis irgi nesigavo :D ar mieles uzpylus su cukrumi ir pienu pamaisyti? ar padeti kur silta? ir tesla kildinant, ar padeti kur silta ar kaip tik i saldytuva?
Receptas tikrai geras, bet bent jau man gavosi sausokas, lakštai dar pakenčiami, bet aguonos gavosi labai sausos, kai valgai net byra viskas, nors maišiau jas su medumi… O kokioje formoje jūs kepėte? nes aš kepiau skardoje, tai išbėgo labai daug sviesto, todėl apačia gavosi labai skani, šlapia, o visa kita per sausa. Tai gal dėl to kad kepiau skardoje? Ačiū už receptuką ;)
Bravo už kruopščiai aprašytą receptą. Iš tiesų šimtalapio kepimas reikalauja daug, kaip mėgstu sakyti, MEILĖS – kruopštumo, šiek tiek žaismingumo, kantrybės, siekio pagaminti gardų kąsnelį mylimam žmogui :) Drąsiau drambliai, nebijokim ruošti tokius patiekalus namuose.
Ačiū
Aš ir susigundžiau.Tik noriu paklausti kokias mieles dedat sausas ar šlapias? Dėkoju. :)
Dėjau šlapias. Tikiuos pavyks:)
sveika! o klausimas jei agunų pabarstyt ant kiekvieno lakšto gautūsi taip pat? nes norėtūsi kad visas būtų pilnas aguonų o ne tik viduriukas. kaip manai?:)
Niekad taip nedariau, tad negaliu pasakyt, kaip pavyks. Nepabandzius nesuzinosi… :)
Savaitgali kaip tik bandysiu kepti, cia bus tikras isbandymas man :))) tik kiek teko ju ragauti labai neskanu kai buna per daug sviesto ir viskas beveik varva valgant..man sove tokia mintis, kad gal sviesto maziau susinaudotu vietoj cukraus galima det medu?ar bandet kas nors? Tik va galvoju ar tas medus paskui netrukdys jam graziai kepti ir sluoksniuotis? :)
Tikrai nebandžiau ir nežinau kaip būtų:) O aš kai gaminau, tai sviestas tikrai nevarvejo…jis buvo susikaramelizavęs ir jokio riebumo nebuvo:)
Labai graziai ir skaniai atrodo. Man taip nesigavo suvynioti, net nezinau del ko. Aguonas kai sudejau tai niekas nebesisuke. Bet ir riebus pas mane gavosi, siaip skanus visai, ziuresiu kai iki galo atves. Ar labai storai reikia to sviesto tepti?
Na tas sviestas kai susigeria, tai tikrai nebeatrodo riebus:) kai atsala viskas susitvarko.
Siandien pirma karta dariau simtalapi, butent pagal Jusu recepta. Viskas gavosi super (nors sviesto sunaudojau tik 250 g). Sluoksniai atsiskyre idealiai, yra minksti ir purus. Koja pakiso tik aguonos, nes maisiau maltas su nemaltomis ir kazkurios buvo pasenusios, nes pacios aguonos turi aitru skoni. Labai gaila del aguonu, bet jei nes jos, pyrago receptas yra idealus!
Gavosi nuostabus šimtalapis.Geras receptas,ačiū .Viską dariau pagal receptą.Beveik viską t.y.kočiojau šešis lakštus.Kepiau apvalioj formoj ir kelis kartus apipyliau išbėgusiu sviestu.Pastovėjęs karamelizavosi.
Pirmą kartą kepiau pagal kitą receptą,tai priminė bulką.Ir didelėj skardoj ištyžta.